вівторок, 9 червня 2015 р.

Харчова токсикоінфекція у дітей: симптоми та лікування - невідкладна допомога при харчової токсикоінфекції | Поради доктора

Харчові токсикоінфекції у дітей - це сукупність симптомів при різних клінічних ураженнях слизових оболонок кишечника вірусними і бактеріальними збудниками. Всі ці захворювання відносяться до групи гострих інфекційних хвороб, які вимагають негайного лікарського втручання для запобігання негативних наслідків. Найчастіше збудниками є умовно патогенні мікроорганізми, які починають виділяти токсини і отрути при певних умовах. У нормальному стані вони населяють кишкову мікрофлору і не можуть провокувати симптоматику гострого харчового отруєння. Друга група збудників - це мікроорганізми, які не перебувають у фізіологічному середовищі кишечника і потрапляють в нього з зараженими харчовими продуктами. Патогенез розвитку симптомів харчового отруєння в останньому випадку заснований на тому, що токсини виробляються безпосередньо в самих харчових продуктах. Так ні стають отруйними та небезпечними для здоров'я людини. Вперше симптоми харчової токсикоінфекції були описані в повній мірі в 1901 році. Вони були пов'язані зі збільшенням випадків виникнення стафілококової інфекції кишечника в окремому населеному пункті. Лікарі довгий час не могли виявити осередок інфекції та класифікувати стан хворих. Назва групи захворювань харчові токсикоінфекції було запропоновано російським вченим біологом, який висунув теорію про те, що причинами отруєння у людей могли стати обсіменені бактеріальною флорою харчові продукти. При цьому джерелом інфекції і її поширення був названий людина, яка мала тісний контакт з даними харчовими продуктами. Збудники харчової токсикоінфекції у дітей В даний час відомо більше сотні збудників харчової токсикоінфекції. У цю групу входять різні мікроорганізми, які володіють можливістю розмножуватися і вести активну життєдіяльність поза організмом людини. Виняток становлять віруси, які вражають безпосередньо слизові оболонки кишечнику, посилюючи їх перистальтику. Серед бактерій збудниками токсикоінфекції часто виступають: Золотистий стафілокок; Вульгарний протей; Бацили ціреуса; Клостридії різних видів; Клебсієлла і цитробактеру; Ентеробактерії і ентерококи Всі вони володіють високим рівнем стійкості до факторів зовнішнього середовища. Вони не залежать від температури повітря і його вологості. Для їхнього розмноження підходить будь живильне середовище. Як показують досліди, для розмноження збудника харчової токсикоінфекції підійде будь живильне середовище у вигляді сирого і вареного м'яса, ковбасних виробів, риби, молочних продуктів, готових страв. Основне джерело зараження продуктів - людина, яка виділяє в навколишнє середовище умовно-патогенні форми даних збудників. При цьому в організмі носія ніяких негативних процесів вони не викликають. Небезпеку становлять випадки захворювань, при яких складно диференціювати збудника. Це не дозволяє правильно підібрати антибактеріальний засіб, який допоможе швидко зняти основні симптоми харчового отруєння. Це пов'язано з тим, що з каловими масами і блювотою хворого виділяються в основному екзотоксини, які продукуються умовно-патогенною мікрофлорою. У ряді випадків збудники мають стійкість до більшості поширених антибактеріальних засобів. Дуже швидко набувають латентність і можуть викликати на тлі видимого поліпшення стану хворого хронічне носійство. У цьому варіанті важливо повторне бактеріальне дослідження мікрофлори кишечника через кілька днів і тижнів після повного одужання. Перші ж ознаки носійства є серйозним приводом для того, щоб призначити профілактичне лікування. Така людина являє собою небезпеку для оточуючих людей. Причини і механізм поширення інфекції Причини харчової токсикоінфекції - це зараження продуктів харчування та погана кулінарна обробка їх перед вживанням в їжу. Найчастіше джерелом служить заражена людина. У рідкісних випадках збудники переносяться тваринами. Відомі випадки передачі бактеріальної флори мухами і тарганами. Досить часто харчова токсикоінфекція у дітей розвивається при вживанні молока від корови, яка страждає гнійним маститом. При цьому ймовірність зараження молока також велика, якщо у доярки є гнійні ураження шкіри рук. У дитячих дошкільних установах зараження відбувається в тому випадку, якщо не дотримуються правила санітарної гігієни при зберіганні та обробці харчових продуктів. У меншій мірі на це впливають фактори наявності носійства стафілококів у кухаря і кухонних працівників. Від дітей даний вид інфекційних хвороб передається вкрай рідко, однак будь-які факти носійства умовно-патогенної флори слід розцінювати як привід для додаткового обстеження дитини. Носії інфекцій також небезпечні в епідеміологічному плані, як і хворі люди з явними проявами захворювання. Бактеріальна флора потрапляє на харчові продукти від хворої людини або носія фекально-контактним шляхом. Це означає, що основна частина хвороботворних мікроорганізмів виділяється з каловими масами. Якщо людина не дотримується правил особистої гігієни і не миє руки після туалету з милом, то велика ймовірність зараження продуктів харчування після того, як буде їх готувати в їжу. Після того, як відбулося потрапляння бактеріальної флори на харчові продукти, повинно пройти деяку кількість часу для її розмноження. Тому, якщо на їжу не потрапило одночасно велику кількість збудника, то розвиток харчової токсикоінфекції через кілька хвилин після контакту можливо в рідкісних випадках. Для етіології важливо кілька ключових моментів: масування атаки мікроорганізму; Наявність джерела збудника; Деякий час для розмноження бактерій і виділення ними токсинів. Залежно від того, які продукти були причиною розвитку інфекції, можна робити перші припущення про збудника. Стафілококові інфекції найчастіше передаються з кондитерськими кремами, морозивом, тортами, молоком, сиром, сирами, сметаною, йогуртами. Клостридії звичайно передаються за допомогою м'ясних продуктів. Прискорення зростання їх чисельності можливо, якщо порушені правила кулінарної обробки. Особливу небезпеку становлять ситуації, коли готові страви періодично підігріваються до температури в межах 38 - 40 градусів за Цельсієм. У цьому випадку розмноження клостридій відбувається в прискореному режимі. Слід враховувати, що за зовнішнім виглядом, запахом і органолептичними властивостями уражені бактеріальною флорою продукти не відрізняються від нормальних. Це є причиною частих випадків інфікування в різних соціальних групах. Основний сплеск захворюваності припадає на літні спекотні дні, коли при підвищеній температурі повітря патогенна мікрофлора розвивається і розмножується в десятки разів швидше. Найчастіше діагностика базується на харчовому анамнезі. Має значення - що їв хвора людина напередодні поганого самопочуття, хто ще вживав ці продукти. У багатьох людей є природний імунітет проти деяких видом бактерій і їх токсинів. Тому в окремих групах, які вживають заражені харчові продукти, є особи, у яких немає патологічних проявів харчової токсикоінфекції. В основному хворіють у важкій формі особи, які страждають дисбактеріозом і зниженням імунітету. Безконтрольне часте вживання антибактеріальних засобів також негативно позначається на клінічній картині харчової інфекції. При підтвердженні будь-яких спорадичних випадків харчової токсикоінфекції в осередку проводяться епідеміологічні заходи. Вони спрямовані на: Виявлення джерела інфекції; Визначення шляхів передачі (водний, контактний, фекально-оральний, контактний); Попереднього діагностування збудника; Проведення дезінтоксикаційних заходів. У дитячих дошкільних установах можливе проведення карантинних заходів. Як виникають симптоми харчової токсикоінфекції? Для виникнення симптомів харчової токсикоінфекції необхідна підвищена чутливість організму людини до збудників і токсинів. Це може бути наслідком дисбактеріозу і ослабленого імунітету. Основну небезпеку для здоров'я людини представляють різні форми токсинів, які продукуються бактеріальною флорою. Це полісахаридні комплекси та ентеротоксини з екзогенними властивостями. Вони можуть міститися в самих харчових продуктах і вироблятися в кишечнику людини. Це пояснює короткий термін від зараження для розгортання повної клінічної картини. У ряді випадків інкубаційний період становить від 3 до 12 годин. Симптоми харчової токсикоінфекції можуть проявлятися у вигляді: Підвищення температури тіла; багаторазове діареї; Блювоті вмістом після порції прийнятої їжі; Зневодненні; Прискореному серцебитті; Слабкості і пітливості. Частина ознак харчової токсикоінфекції пов'язана з тим, що токсини стимулюють випіт міжклітинної рідини в кишковий просвіт. Друга частина пов'язана із загальною інтоксикацією організму. Основа негативної дії токсинів всередині організму людини - це продукція медіаторів екзогена у вигляді інтерлейкіну гістамінових волокон і ЦАМФ. Ці речовини формують загальну клінічну картину і провокують поразки слизових оболонок шлунково-кишкового тракту у вигляді припухлості, запалення, гіперемії, больового синдрому. Перші ознаки харчової токсикоінфекції можуть з'явитися у дитини буквально через кілька хвилин після вживання в їжу зараженого продукту. При досить сильному рівні імунітету клініка може почати проявлятися досить слабо через добу після потрапляння зараженого продукту в стравохід. Пацієнта відрізняють цианотичні бліді шкірні покриви, гіпертермія до 38 градусів за Цельсієм, багаторазове відділення рідкого стільця водянистого характеру, яке повторюється більше 8 разів за минулу добу. Починається захворювання з нападів нудоти і почуття розпирання в епігастральній ділянці. Через кілька хвилин приєднується блювота вмістом шлунку. Надалі блювотні маси має характер того, що пацієнт вживає в їжу. Часто хворих рве водою, яку вони приймають. При пальпації передньої черевної стінки виявляється виразна хворобливість і посилена перистальтика по всьому ходу тонкого кишечника. Пульс ослаблений, артеріальний тиск знижений. Шкірні покриви липкі на дотик. Мова обкладений білим нальотом. У важких випадках захворювання може супроводжуватися кров'яним стільцем і блювотними масами, колапсом, втратою свідомості. При перебігу середнього ступеня тяжкості всі симптоми харчової токсикоінфекції повністю зникають через 3 дні. Лікарю слід уважно диференціювати дані стану від випадків розвитку сальмонельозу та дизентерії. Для цього проводяться багаторазові бактеріологічні дослідження калових і блювотних мас. Слід робити посіви на виявлення збудника і визначення чутливості до антибактеріальних засобів. Невідкладна допомога при харчової токсикоінфекції Перша допомога при харчової токсикоінфекції необхідна відразу ж після появи симптоматики хвороби. Невідкладна допомога при харчової токсикоінфекції включає в себе: Промивання шлунка для видалення залишків харчових продуктів, які викликали отруєння; Прийом коштів, які здатні адсорбувати в травному тракті токсини і бактерії, наприклад, смекта або активоване вугілля; Посилений питний режим у вигляді вживання розчину регідрону; Використання антибактеріальних засобів широкого спектру дії (фталазол, фуразолідон); Строгу дієту; При багаторазовій блювоті можна приймати церукал для придушення блювотного рефлексу. Не слід використовувати препарат безпосередньо після процедури промивання желудка.Леченіе харчової токсикоінфекції Для успішного лікування харчової токсикоінфекції необхідний правильний вибір антибактеріального засобу. Зробити це може тільки досвідчений лікар. Тому рекомендується при перших же симптомах звернутися за медичною допомогою. В комплексну терапію включаються: Заходи по боротьбі з зневодненням - у важких клінічних випадках можуть знадобитися внутрішньовенні вливання; Антибактеріальна терапія; Спеціальна щадна дієта; Корекція можливих наслідків; Контроль за повним виведенням збудника харчової токсикоінфекції з організму пацієнта.

Немає коментарів:

Дописати коментар