понеділок, 8 червня 2015 р.

Харчове отруєння: симптоми та лікування у дітей і дорослих - Нудота (блювота)

Харчове отруєння: симптоми та лікування у дітей і дорослих Харчове отруєння виникає при вживанні людиною або твариною токсичних продуктів харчування. Найчастіше отруєння трапляються влітку, коли продукти не завжди зберігаються в правильних Усло. Класифікація харчових отруєнь Отруєння бувають мікробні і немікробні. Мікробні можна розділити на токсикоінфекції та токсикози. Токсикоінфекції виникають через сапрофитной кишкової палички, клебсієли, цитробактеру, сераціі, ентерококів і так далі. Причинами токсикозів можуть мікроскопічні гриби, ентеротоксигенні стафілококи і ботулінового паличка. Немікробні отруєння бувають через отруйних грибів, дикорослих рослин, ікри певних видів риб, засмічених злакових рослин та ін. Класифікація харчових отруєнь обширна, отруїться можна чим завгодно і коли завгодно. Харчове отруєння може виникнути через високий вміст в продуктах харчування домішок і різних хімічних добавок. Нітрати і нітрити додають у ковбасні вироби для того щоб зафіксувати рожевий колір, в сири - в якості консервантів. У багатьох фруктах, овочах і ягодах містяться хімічні елементи, які можуть викликати алергічну реакцію і навіть спровокувати отруєння. Якщо посуд була виготовлена ??з матеріалів, які не відповідають гігієнічним вимогам, вона передає зберігаються в ній продуктам солі важких металів і різні хімічні елементи. Мікробні харчові отруєння Дев'яносто п'ять відсотків всіх харчових отруєнь - мікробні отруєння. Кишкові інфекції передаються від людини до людини. А мікробні харчові отруєння можна отримати лише, вживаючи отруєну їжу. Цей вид харчового отруєння підрозділяють на токсикоінфекції та інтоксикації або токсикози. Немікробні харчові отруєння У всі часи російські люди ходили по гриби. Якщо сьогодні це роблять одиниці, то раніше гриби заміняли м'ясо, тому сільські жителі все літо й осінь заготовляли на зиму цей поживний продукт. Користь можуть принести тільки їстівні гриби, якщо людина не знає той гриб, який зустрів, йому краще обійти його стороною. В іншому випадку можна отруїти не тільки себе, але і своїх близьких. Ні в якому разі не можна збирати мухомори, строчки, бліді поганки, несправжні опеньки, тонконогі свинушки та інші отруйні гриби. Найотрутнішим грибом вважається бліда поганка. Вісімдесят відсотків отруєнь закінчується смертю. Цей гриб має білу, жовту і зелену капелюшок, росте в лісі з липня по листопад. Бліда поганка схожа на Сироїжку, проте у неї під капелюшком є ??спідничка. У цього гриба отруйні всі частини. Його не було бере термічна обробка, тому отруєння настає через 8-24 години після вживання. Через два дні чоловік помирає від гострої серцево-судинної недостатності і токсичного гепатиту. Мухомори важко сплутати з якимись іншими грибами. Труяться ними в основному діти, адже дорослі точно знають, що такий гриб є ні в якому разі не можна. Через годину після вживання мухомора в їжу з'являються судоми, галюцинації, слинотеча та порушення серцевого ритму. У природі також росте безліч отруйних рослин: собача петрушка, болиголов, ягоди бузини, вовчого лика, конвалії, беладони і так далі. Ці рослини схожі на своїх їстівних побратимів, тому люди часто ними труяться. Немікробні харчові отруєння трапляються при поїданні їстівних продуктів, які за певних умов стають неїстівними. Глікоалколоіди соланін і чаконін є в бульбах картоплі. Якщо картопля позеленіла, то з неї нічого не можна готувати. В іншому випадку може наступити отруєння, у людини з'являться задишка, нудота, пронос, блювота і підвищене серцебиття. Токсичні речовини білкового походження лектини містяться в бобових. Вони впливають на слизову кишечника і знижують його здатність засвоювати харчові речовини, провокують склеювання еритроцитів. При півгодинному автоклавуванні лектини инактивируются. При розщепленні в шлунку ядра кісточкових плодів і гіркий мигдаль утворюють синильну кислоту. Всього лише п'ятдесят грам синильної кислоти може спровокувати летальний результат. Людина вмирає від паралічу дихання. Отрута з кісточок може перейти в варення або компот під час тривалого зберігання. Якщо бджоли збирали пилок з отруйних рослин, таких як багно, вовче лико, тютюн, дурман, жовтець та інших може наступити отруєння медом. Харчове отруєння симптоми Як визначити, є в людини отруєння чи ні? По-перше, з'являться нудота і блювота. По-друге, діарея буде супроводжуватися спазмами і болем в області живота. Нерідко ці симптоми проходять самостійно через пару днів і ніяк не шкодять організму. Якщо цього не відбувається, а додається запаморочення і сухість у роті, при цьому людина рідко мочиться, а сеча має темно-жовтий відтінок треба йти до врачу.Скорую допомогу треба викликати негайно, якщо отруївся дитина, вагітна жінка, людина з хронічним захворюванням або в віці. Харчове отруєння симптоми: утруднення мови і ковтання, неясний зір, блювання, пронос і втрата свідомості. Перша допомога при харчовому отруєнні Для того щоб допомогти людині, яка отруїлася треба рясно його поїти і давати мало їжі. Газовані напої, чай, молоко, спиртні напої і кава - все це давати ні в якому разі не можна, тільки вода. Проти діареї нічого приймати не можна, адже таким чином організм виводить токсини. Також потрібно добре промити шлунок. Коли перша допомога при харчовому отруєнні буде надана, треба викликати лікаря. Спеціаліст визначить причину отруєння і призначить лікування. Для того щоб харчове отруєння не сталося, треба намагатися ретельно мити руки з милом після вулиці, перед вживанням і приготуванням їжі. Навіть після того як в руках деякий час побув сире м'ясо, треба з милом вимити руки. Овочі, фрукти, дошки та прилади для різання сирого м'яса повинні бути ідеально чистими. Рибні та м'ясні продукти потрібно добре прожарювати. Будь-яку їжу найкраще зберігати в холодильнику, а також стежити за тим, щоб до неї не доторкалися щури, мухи і таргани. Лікування харчового отруєння Якщо людина з'їсть несвіжий або неякісний продукт, а також їжу, яка заражена хвороботворними мікроорганізмами, він може отруїтися і померти. Зазвичай через пару годин з'являються перші ознаки отруєння: діарея, блювота, нудота, прискорений пульс, висока температура, слабкість, блідість і навіть параліч. Для того щоб максимально швидко вивести токсини з організму, треба промити шлунок. Як це робиться? Беруть два літри теплої води і додають харчову соду або трохи марганцівки. Все це випивають і починають тиснути на корінь язика для того щоб викликати блювоту. Промивання робиться два рази, тобто в цілому людина повинна випити чотири літри води. Потім лікування харчового отруєння здійснюється прийомом сорбентів, які збирають токсини і виводять їх людини. Найдешевшим сорбентом вважається «Активоване вугілля». Його приймають з розрахунку одна таблетка на десять кілограм ваги, тобто якщо людина важить п'ятдесят кілограм, то випити він повинен всього п'ять таблеток. Останнім часом почали використовувати «Білий вугілля», який всмоктує токсини і добре виводить шлаки. Для того щоб допомогти отруївся, потрібно дати всього одну або дві таблетки «Білого вугілля». Втрата рідини небезпечна для організму, тому при отруєнні необхідно стежити за тим, щоб рідина постійно надходила в людини. Лікарі рекомендують вживання сольових розчинів, наприклад «Регідрон». Отрути порушують природну мікрофлору кишечника, тому після того як вони будуть виведені з організму, треба кинути всі сили на відновлення кишкової флори. Для цього рекомендується вживання «Лінекс», «Хілак Форте», «Біфіформ» і так далі. Всього цього цілком достатньо для того щоб допомогти людині в домашніх умовах. Якщо через кілька годин замість поліпшення настає погіршення, треба викликати лікаря. Отруєння неякісними консервами, особливо рибними та м'ясними, вимагає негайного виклику швидкої допомоги, оскільки смерть може настати досить швидко. Якщо людина отруїлася овочевими або грибними консервами, у нього можуть з'явитися ознаки ботулізму: блювота, нудота, параліч дихальної мускулатури і лицьових м'язів. У даній ситуації зволікати з викликом швидкої допомоги ні в якому разі не можна. До її приїзду слід промити шлунок і давати потерпілому «Активоване вугілля» кожні п'ятнадцять хвилин. При цьому не варто забувати про рясному вливанні рідини в організм. Лікар введе протівоботулініческой сироватку і госпитализирует пацієнта. Ліки від отруєння харчового Для того щоб швидко вивести з організму токсини, треба знати, які препарати слід вживати. Якщо отруєння легке, достатньо дотримуватися дієти і вживати багато води. Якщо ж все погано, то краще викликати лікаря. Самоочищаючись діареєю та блюванням, організм втрачає багато рідини. В результаті чого виникає зневоднення. Солі натрію і калію, які продаються в аптеці у вигляді пакетованого порошку, відновлюють водно-сольовий баланс. Хороші ліки від харчового отруєння - «Ентеросгель», також великою популярністю багато років користується «Активоване вугілля». Харчове отруєння у дитини Діти труяться також часто, як і дорослі, тільки переносять вони даний стан набагато гірше. Харчове отруєння у дитини вимагає від батьків негайного виклику швидкої допомоги. Якщо у малюка почався пронос, з'явилися болі в животі і блювота, а температура тіла підскочила до тридцяти восьми градусів, значить, в організм потрапив токсин. Чим може отруїтися дитина? Найбільш «неблагополучними» продуктами вважаються молоко, сир, морозиво, яйця, риба, м'ясо, коренеплоди та кондитерські вироби з кремом. Симптоми харчового отруєння у дітей При харчовому отруєнні симптоми можуть з'явитися раптово. Все починається з нудоти, діареї та болей в області живота. При важких отруєннях блювота може досягти п'ятнадцяти разів на добу. Найстрашніше, що може бути при харчовому отруєнні - це зневоднення. Симптоми харчового отруєння у дітей можуть не проявлятися, якщо харчове отруєння легке. При легкому харчовому отруєнні малюк стає млявим, часом примхливим, його турбує діарея і трохи підвищена температура. Лікування харчового отруєння у дитини Лікувати отруєння не можна антибіотиками, також не варто приймати нудоти й протидіарейні пріепарати. Адже пронос і блювота - це захисні реакції організму, які оберігають людину від токсинів і мікробів. Лікування харчового отруєння у дитини може складатися з дієти, відновлення водно-сольового балансу і вживання сорбентів. Госпіталізувати потрібно малюків до трьох років та дітей з тяжким отруєнням. Для відновлення водно-сольового балансу треба постійно напувати малюка. Для цього підійде негазована вода, рисовий відвар, настій шипшини, неміцний чай і водно-сольові розчини. Для того щоб зрозуміти, як поїти дитину, треба уявити собі крапельницю. Як надходить в організм вода? Без перерви і маленькими дозами - краплями. Забезпечити таке надходження рідини в організм допоможе шприц без голки. Потрібно наповнити його рідину і уприскувати в рот дитині весь час, навіть коли він спіт.Правільная дієта допоможе швидко одужати. Близько шести годин після появи перших ознак отруєння краще нічим дитини не годувати. Далі вводиться щадний харчової режим. Вся їжа повинна бути рідкою або напіврідкої. Годувати хворого потрібно вісім разів на день. З раціону слід виключити незбиране молоко, солодощі, свіжий хліб і жирні продукти. Краще давати каші на воді, овочеві супи і вчорашній хліб. Близько двох тижнів після виписки з лікарні їжу треба готувати на пару, не давати жирні і смажені продукти, сирі овочі і фрукти. Схожі статті: Біль у шлунку, нудота Симптоми нудоти Нудота після прийому їжі Лікування блювання рослинними засобами Отруєння харчове

Немає коментарів:

Дописати коментар