неділя, 7 червня 2015 р.

Дієта 4 (хронічне запалення кишечника)

Дієта 4 (хронічне запалення кишечника) Дієта Nr4 припис Показанням для застосування +4 дієти є хронічне запалення кишечника, що супроводжується поносом або змінним стільцем. Основні правила харчування в цьому випадку: нормальний або (для виснажених хворих) збільшена кількість калорій, дуже помірна кількість жирів і вуглеводів, багато білків, багатих незамінними амінокислотами, багато вітамінів, особливо вітамінів групи В і вітаміну С, багато кальцію (сиру!), заліза і мікроелементів. Частина вітамінів повинна прийматися у вигляді препаратів і концентратів; джерело натуральних вітамінів (а також мікроелементів) - соки лимона та інших багатих на вітаміни фруктів, ягід і овочів, відвар висівок, страви з печінки, дріжджові страви, яєчні жовтки, рослинні масла (в межах жирової норми). Знаходяться на дієті 4 дозволяється вживання наступних продуктів харчування: чаю, кави, звареної на полумолоке какао; черствого білого хліба, сухих бісквітів; свіжого вершкового масла (помірно), кип'ячену вершків і некислим сметани; молока - тільки для приготування страв і трохи кип'яченого до кави; триденного кефіру та інших молочнокислих продуктів; протертого сиру і пухких сирних страв, ніжного, м'якого сиру (небагато), яєць некруто, омлету, збитою яєчні (обидва блюда повинні готуватися на пару). Як і модна на сьогоднішній день Малишева дієта - дієта 4 рекомендує обов'язкову присутність білкових продуктів: яєць в стравах; свіжої нежирної, м'якою яловичини, телятини, кролятини і курятини, вареної, паровий, здебільшого у молотом вигляді; телячої печінки, замість соусів - бульйону; свіжої нежирної риби без шкіри; шматочка вимоченої оселедці, пісної вареної шинки. Дієта 4 включає в себе вживання різних пухких круп'яних і макаронних страв, приготованих на полумолоке, бульйоні або воді; пюре з картоплі та ніжних овочів (моркви, цвітної капусти, шпинату і т. п.); киселів з солодких ягід і фруктів, протертих компотів, желе; разбавлевних і підсолоджених овочевих і фруктово-ягідних соків; в дуже помірному. кількості - цукру; супів на знежирених м'ясних, рибних і овочевих бульйонах з протертими овочами, рисом і макаронами; помірно - солі, легких прянощів і ароматичних рослин, а також лимонного соку і лимонної кислоти для подкісліванія страв. Страви і напої повинні бути тільки теплими; їжа приймається 4-5 разів на день. Якщо пронос змінюється запором, дієта 4 поповнюється великою кількістю овочів у вареному, тушкованому, і т. П. Вигляді, фруктовим компотом, свіжої кисляком і кефіром; можна також вживати кілька більшу кількість вершкового масла, сметани, олії, цукру. дозволяється їсти черствий житній хліб і пшеничний хліб з борошна грубого помолу, ніжні фрукти, ягоди та овочі (помідори, салат, листя шпинату), а також вимочені, неварені сушені фрукти. З поліпшенням стану здоров'я дієта все частіше перемежовується днями нормального харчування, при погіршенні стану слід повернутися до 4 дієті. Але й після повного одужання тривалий час не можна вживати жирні, дуже солоні і дуже кислі страви, грубі овочі, гострі консерви, прянощі, холодні страви і напої, особливо газовані, алкоголь. Обережно треба вживати сирі салати, фрукти і ягід.

Немає коментарів:

Дописати коментар