вівторок, 9 червня 2015 р.

ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА ТА ВИКОРИСТАННЯ ЇХ У домашньому побуті ЛЮДИНОЮ

ПРОДУКТИ БДЖІЛЬНИЦТВА ТА ВИКОРИСТАННЯ ЇХ У домашньому побуті ЧЕЛОВЕКОМПродукти бджільництва досить різноманітні. Бджоли дають нам мед, віск, пергу (оброблену ними квітковий пилок), прополіс (бджолиний клей), бджолина отрута і маточне молочко. Квітковий мед Квітковий мед є цінним продуктом харчування. Це перероблений бджолами нектар, зібраний ними з величезної кількості квіток різних растеній.Мед складається з 18-20% води, 75% цукру (плодового та виноградного), невеликої кількості залишків, тростинного цукру, дексідінов. Мед містить також ферменти (інвертаза, діастаза, каталаза, ліпаза та ін.) Вітаміни (група В, пантотенова, нікотинова і аскорбінова кислоти) і різноманітні мінеральні речовини (залізо, марганець, кобальт, калій, натрій та ін.) Таким чином, за своїм складом мед значно відрізняється від звичайного бурякового цукру і різних виробів з нього. Сахара меду легко засвоюються, його ферменти прискорюють відбуваються в організмі різні хімічні процеси. Велике значення для обміну речовин мають містяться в меду вітаміни і мінеральні речовини. Сорти меду разлічают- за способом добування (секційний, стільниковий і відцентровий), за кольором (світлий, темний), по рослинах, з яких він отриманий (липовий, гречаний, акацієвий, кіпрейний і т. Д.). Під загальною назвою квітковий мед часто мають на увазі мед, зібраний бджолами з різноманітних рослин, наприклад, луговий, степовий, гірський мед та ін. Ці меди цінуються дуже високо як за їх аромат і смак, так п тому, що вони більш корисні, так як зібрані бджолами з багатьох різноманітних рослин, у тому числі і лікарських. Мед відрізняється виключно високою поживністю. Він дуже корисний дітям, а також виснаженим і літнім людям. Мед, доданий до молока, дає зростання і життєву силу дитині. У Швейцарії, - пише академік І. А. Каблуков, влаштований санаторій Франценфельдер для слабких і хворобливих дітей, де лікування проводиться молоком з медом. Досвід, (проведений над двома хлопчиками, дав наступні результати. Одного хлопчика годували молоком з медом, іншого - молоком. Треба зауважити, що це були рідні брати, і тому особливо -організм не могли грати великої ролі. У першого до досвіду містилося в крові 53% гемоглобіну (червоних кров'яних тілець), в іншого 70%. Після досвіду у першого гемоглобіну виявилося 82%, у другого 78%. Таке благотворний вплив меду на організм дітей. Мед мав широке застосування в побуті наших предків. Ще в глибоку старовину він використовувався для приготування різних страв. З медом виготовляли святковий хліб і дрібні хлібці - пряники, а також різні солодкі печива. З медом готували розварену пшеницю, ячмінь та інші страви типу солодких каш або пудингів, сочиво зі стручків бобових культур, киселі - борошно розмішували в воді (дежь), варили і підливали в неї ситу - розведений водою мед. Мед має досить широке застосування і в сучасних умовах. Він використовується і в чистому вигляді, і для виготовлення цінних продуктів пітанія.1) Оскільки основною складовою частиною (75%) меду -є цукру, в ньому дуже добре зберігаються ягоди і фрукти. Їх консервують в меду так само, як і в цукрі. Після кип'ятіння, коли фрукти вже готові для консервування, їх заливають медом. Потім ще раз доводять до кипіння, але вже не кип'ятять, щоб не втратити цінні поживні властивості меду, а відразу ж розкладають у заздалегідь підготовлені сильно прогріті банки. Банки слід щільно закрити. Приготовлені таким чином фрукти і ягоди смачніше, ніж законсервовані в цукрі. До того ж вони довше зберігаються, не втрачають свого кольору і набувають додаткову поживну цінність меду. У меду консервують також молочні та м'ясні продукти наприклад, готують шинку з медом. Особливою популярністю користуються заморожене молоко і вершки з медом. Для їх приготування беруть 16% меду, 0,8% желатину, трошки ванілі, а інше становить незбиране молоко або вершки. Дуже цінним продуктом є законсервовані в меду ягоди чорної смородини. Як відомо, в ягодах чорної смородини міститься вітамінів більше, ніж у будь-яких інших -ягодах і фруктах, особливо вітаміну С (цим вітаміном багатшими лише плоди актинідії і шипшини). У ягодах чорної смородини міститься також провітамін А- (каротин), вітамін В (аневрин), вітамін Р (цитрин, рутин), вітамін С2 (антіпневматіческій фактор). Ягоди зберігають в сирому вигляді. Для цієї мети їх після очищення та промивання розтирають дерев'яним товкачем і, ретельно перемішуючи, заливають медом. Пропорції ті ж, що і при консервуванні в цукрі. Отриману масу розкладають у скляні банки, які накривають провощеного папером так, щоб її можна було зав'язати навколо банки, і зберігають у прохолодному місці. Замість паперу стандартні скляні банки можна закрити бляшаними кришками з гумовими прокладками (кільцями) і щільно обжати за допомогою спеціальної закрутки (машинки-закрутки і бляшані кришки з гумовими прокладками продаються в господарських та універсальних магазинах). Можна консервувати в меду і цільні ягоди. Щоб отримати мед з соком чорної смородини, з очищених і промитих ягід вичавіть сік, потім літр соку змішайте з 1,5-2 літрами меду і літром теплої води. Цю ретельно перемішану суміш в годівниці відразу ж дайте бджолам. У вулику попередньо рамки з медом відокремте глухою перегородкою до бічної стінки, а поруч з розплодом поставте хороші порожні стільники для заповнення їх даної їм підгодівлею. Кількість оотов дається відповідно до величини згодовують суміші соку з медом. При цьому слід мати на увазі, що такий мед для зимівлі не годиться і повинен бути своєчасно вилучений з вулика, щоб бджоли не ус- співали його перенести в інші рамки. Цей мед добре зберігається як у сотах, так і в відкочений на медогонці віде.2) Таким же чином можна готувати меди і з соками інших ягід і фруктів, а також овочів, наприклад, з томатним і морквяним соком.3) В умовах домашнього господарства можна приготувати дуже поживний медовий гоголь-моголь. Для цього ретельно перемішайте збите яйце з двома столовими ложками меду, невеликою кількістю солі і тертого мускатного горіха, влийте три чверті склянки молока і процідіть. Для маленьких дітей гоголь-моголь потрібно приготувати так: до двох яєчних жовтків додайте три столові ложки меду, трохи солі, ванільного порошку півтори склянки кип'яченого молока, ретельно перемішайте і процедіте.4) На меду виготовляють різноманітні кондитерські вироби: хліб, пряники, торти, печиво, сухарі з медом довше не черствіє. Таким хлібом зручно користуватися при поїздках па далеку пасіку на полювання, риболовлю і т. Д. Для його приготування треба взяти півлітра води або молока, в чотири рази більше борошна, одну велику кухонну ложку меду півтори чайні ложки солі, півтори-дві столові ложки масла (його додають вранці) і дріжджів трохи більше, ніж зазвичай. Оладки манні на меду з варенням (по рецепту Книги про смачну і здорову їжу) .Вода з медом і маслом закип'ятити, всипати потроху манну крупу, часто помішуючи віником, закрити кришкою і на кран плити на 5 хвилин; потім додати яйця, добре взоіть і столовою ложкою виловити на сковорідку з олією 6-8 маленьких оладок. Обсмажити оладки з обох боків до утворення рум'яної скоринки. При подачі до столу полити їх варенням (манної крупи 50 г, меду 25 г, яйця, масла вершкового 20 варення 50 г, води 100 г). Печиво домашнее.Смешать 1 чашку масла і 1 чашку цукру і збити до білого кольору, потім додати 1 чашку меду і одну чашку холодної води. Готове тісто посипати (через сито) цукровою пудрою і розкачати. Печиво без сахара.2 чашки меду, 1 чашка масла, 4 яйця, 1 чашка пахтанья або кислих вершків. Перемішати всі п зробити можливо круте тісто. Вівсяне печиво. 1 чашку цукру, 7г чашки меду, 3Д чашки масла або сала, 6 столових ложок молока, г чашки родзинок, 2 яйця, дрібку солі розтерти і змушують па вівсяної борошні пли толокно. Розгортати тісто не дуже тонко. Пряники медова. Розбити яйце в миску, додати цукру н розтерти, потім додати меду, кориці і гвоздики в порошку, соди, все перемішати, всипати і вимішувати тісто веселкою в продовження 5-10 хвилин. Щоб тісто для пряники вийшло темне, в нього додають жженку; для цього треба 1-2 шматки цукру перепалити на маленькій сковорідці, розбавити двома ложками води, закип'ятити і додати в тісто разом з медом. Тісто слід викласти на деко, змащене маслом і посипаний борошном, разравнять, посипати рубаним мигдалем або горіхами і поставити в нежаркий духову шафу на 15-20 хв. Готову пряники охолоджують, нарізають і укладають на блюдо. Пряники можна розрізати посередині, промазати повидлом, а зверху покрити глазур'ю. Після цього нарізати. Пропорція: на 2 склянки борошна беруть півсклянки цукру, 150 г меду, 1 яйце, 1 про чайної ложки соди, 50 г мигдалю або горіхів, корицю і гвоздику в порошку. Медовік.Стакан меду, склянка цукру, склянка сметани, 3 яйця розтерти, додати 4 склянки пшеничного борошна, прянощі (корицю, гвоздику), полчайяой ложки соди, солі за смаком; все це гарненько розмішати. Отриману масу вилити на лист шаром в 3-4 см і поставити в піч на 30-40 хв. Медові маковнікі.Взвешенний попередньо мед кип'ятять на легкому вогні близько 40 хв. для випаровування води. Потім у гарячий сироп всипають таку ж кількість добре промитого в гарячій воді маку п продовжують кип'ятити до тих пір, поки мак не стане налипає па ложку. Уварену, густу і застигає при охолодженні масу виливають, на змочену водою гладку дошку, розкочують качалкою до товщини 8-10 мм н тут же ріжуть на шматки квадратної або ромбічної форми. При бажанні в масу під час кип'ятіння можна додати подрібнені на половинки і більш дрібні частки ядра волоського горіха. Варення на меду.Мед без додавання води кип'ятять, потім засипають ягоди або фрукти і варять з них медове варення також, як варення на цукровому сиропі. Некислі фрукти і ягоди для варення беруть у такій пропорції: 4 склянки ягід на 1 кг меду. Кислі ягоди (журавлина, горобина, алича) вимагають мода в півтора рази більше. Варення па меду може закиснути, тому залишати його на зимове зберігання не слід! Слід зауважити, що варення на меду не всім подобаються, тому що має характерний присмак. У Книзі о- смачну і здорову їжу рекомендується готувати варення не тільки па чистому меду, а й на сиропі, що складається наполовину з меду і наполовину з цукру. Яблучне пюре з медом.Очістіть яблука від шкірки, вийняти насіння, розрізати на частини, скласти в глиняний горщик, замазати тестом або закрити просто мокрою чистою ганчіркою і поставити в піч, щоб випеклися. Потім протерти крізь сито, взяти на 2 склянки яблучної маси одні стакан меду і варити, поки пюре не загусне, безперестанку заважаючи ложкою, щоб не пригоріло. Коли охолоне, скласти в банку або муравление горщик і поставити ще раз на легку піч ненадовго, щоб зверху трохи засохло. Це охороняє масу від цвілі. Таке пюре вживають для начинки пирога, подають до млинців і оладьям.Пюре із слив з медом. Обтерти сливи насухо, скласти в горщик і поставити в піч після хлібів. На другий день, коли сливи спечуть, злити сік, що залишилися сливи протерти крізь сито і варити з медом. Горобина на меду. Зібрану після перших морозів горобину перебрати, спекти в не дуже жаркій печі на деку і скласти її в скіпяченний до червоного мед, потім варити, як звичайне варення. Желе з брусниці на меду. Ягоди розтерти і процідити, не вичавлюючи, або очищені ягоди всипати в тазик і, не додаючи води, закип'ятити в соку, який вони дадуть із себе. Як тільки ягоди полопають, зцідити їх, не вичавлюючи сік, крізь сито, а потім процідити через полотнинку і варити з медом до требуемой- густоти. На 2 склянки соку треба влити 2 склянки меду. Горіхи на меду.Свежіе горіхи очистити, зняти верхній тоненьку шкірку, висушити в легкій печі так, щоб вони майже розсипалися. Якщо не висохнуть в один раз, просушити їх інший і втретє. Білий мед кип'ятити до червоного, помішуючи його, всипати стільки горіхів, щоб. маса зробилася густий, варити не дуже довго, спробувати, якщо мед па ложечці почне настивать і відставати, негайно ж брати горіхи ложкою і класти купками на деко пли блюдо, змочене водою, а коли горіхи охолонуть н висохнуть, скласти в банку, тримати в холодному , але сухому місці. Медово-вівсяний напіток.Готовітся за таким рецептом: 5 склянок сухого вівса, ретельно промивши в холодній воді, варять у двох з половиною літрах води до тих пір, поки не випарується рівно половина. Відвар, проціджують, додають до нього 2-3 ложки чистого бджолиного меду і дають йому ще раз скипіти, а потім охолоджують. Квас любітельскій.Пріготовляется так: на два фунти хорошого відцентрового меду кладуть 2 лимона, нарізаного тонкими кружальцями, і півфунта родзинок, заливають всі 15 пляшками кип'яченої води, у якій попередньо гарненько розмішують 2 ложки борошна (житнього) і дріжджі. Через добу підливають в боченок або діжку ще 2 або 3 пляшки холодної кип'яченої води, Коли родзинки і лимони спливуть на поверхню води, то рідину проціджують крізь чисте сито, розливають по пляшках, добре закупорюють, поклавши попередньо по 2-3 родзинки в пляшку, і зберігають у лежачому положенні в холодному місці. Через 2-3 дні квас готовий до вживання. Є чимало рецептів виготовлення з меду різних напоїв: браги, пива, медових вин. Однак при виготовленні їх домашніми, кустарними способами вони виходять гіршої якості, ніж аналогічні вироби харчової промисловості. Велика кількість рецептів різних страв та напоїв з медом запропоновано американським інститутом меду. Їм видано низку збірників з такими рецептами. Наведемо деякі з них. Хліб ореховий.Берут 2 столові ложки олії, 1 чайну чашку меду, 1 яйце, 1,5 столових ложки розтертої апельсинової кірки, 3 чашки апельсинового соку, 2 чашки борошна, 2,5 чайних ложки слабких дріжджів, 1/5 чайної ложки соди, 3 чашки роздроблених (грубо розмелених) горіхів. Мед розтирають (розмішують) з маслом застосовують розтерту апельсинову кірку і яйце. Суміш добре розмішують. Додають роздроблені горіхи і апельсиновий сік. Всю суміш виливають у каструлю, змащену маслом, і на дно якої підкладена провощеного паперу. Випікають на слабкому спеку поки булка не відставатиме від каструлі. Хліб кукурузний.Взять чашки кукурудзяного борошна, 1 чашку пшеничного борошна, 3 чайні ложки слабких дріжджів, 2 чайної ложки солі, 1 чашку молока, чашки меду, -1 яйце і 2 столові ложки розтопленого масла. Добре змішати всі сухі складові частини тесту, додати молоко, мед і останнім додати масло.Випекается протягом 25 мні. в плоскій (низької) каструлі, змащеної маслом. Печені яблука з медовою начінкой.Із печених яблук вирізається центральна частина серцевини, зберігаючи міцності яблука. Яблука наповнюються медом (за смаком). Для поліпшення смаку до меду додається лимонний або виноградний сік, кориця та ін .; яблука запікаються, як звичайно. Вершково-медовий холодний крем.Берут 2 чашки молока, чашки меду, 4 чайної ложки солі, 2 яйця, 1 чашку вершків. Збити яйця. Влити до них гаряче молоко, гарненько збити до однорідного кольору. Вилити в подвійну каструлю (верхня каструля прогрівається на пару або горячен воді) і прокип'ятити 2-3 хв. Остудити. Збити вершки. Все змішати в заваренной смесі.- Остудити в холодильнику (або на льоду), часом помішуючи. Канді вершкове. Беруть 1 чашку цукру, 4 чашки вершків, 4 чашки меду, 1 столову ложку масла і чашки горіхів. Змішуються цукор, вершки і мед. Суміш подогрезается, поки цукор не розпуститься. Додається масло, - і суміш злегка підігрівається, поки вона не поднімается.- Потім суміш знімають з вогню і збивають до помутніння. Додати горіхи. Викласти все на змащену маслом сковорідку і гарячим ножем розрізати на шматочки (до охолодження отриманого канді). Вишні в меду.Для консервування вишень беруть 1,5 чашки меду, 1,5 чашки цукру, 1 кварту (1,01 літра) нітей.Прогреть до кипіння мед з цукром, додати вишні (за бажанням без кісточок), прокип'ятити кілька хвилин, викласти на блюдо, покрити склом і виставити на день-два на сонці. Потім розкласти в гарячі скляні банки і герметично закрити кришками (як про це говорилося вже в Ранет, описі - вище). Лімонади1. Ретельно змішати 2 столові ложки меду з соком лимона і розчинити в одній чашці холодної (дли гарячою, якщо бажано мати теплий напіток.2. Прохолодний напій в жарку погоду. Розпустити в 4 чашки окропу 2 столові ложки меду, додати до повної склянки виноградного соку. Можна додати 2 столові ложки лимонного соку. Російський чай. Беруть 4 унції (1 унція дорівнює 26,86 г) кориці, 1 унції гвоздики, 3 чашки меду, 3 апельсина і розтерту кірку з одного апельсина, сік 6 лимонів і розтерту кірку з одного лимона. Суміш кип'ятять 10 хв. Дають вистоятися протягом години. Проціджують. В окропі заварюють чай. Після кип'ятіння додають всю суміш в чай. Як уже згадувалося, мед в з'єднання з молоком особливо велике значення має в раціоні дитячого харчування. У цьому зв'язку академік

Немає коментарів:

Дописати коментар