четвер, 4 червня 2015 р.
Жовч і проблеми з печінкою
Жовч і проблеми з печінкою Загострення багатьох хронічних захворювань припадає на осінь. Хвороби печінки в їх числі. Що слід знати про них і які методи лікування найкраще використовувати в домашніх умовах. Про це розповість головний лікар московської клініки тибетської медицини «Нара» кандидат медичних наук Світлана ЧОЙЖІНІМАЕВА. Кремезні, щільні, з червоними обличчями, легко збудливі - саме такі люди найчастіше піддаються хворобам печінки. Вони відрізняються гордістю, владним характером. Мовою у них часто присутній жовтий наліт. Вони мають схильність до частого почуттю голоду. З їжі віддають перевагу гострим і смажених страв. З великим задоволенням поглинають смажену їжу. Їм завжди жарко. Тому вони воліють осінь. Восени відбувається посилення вироблення жовчі: актуальними стають її запаси напередодні зими. Жовч виступає в якості основного перешкоди для охолодження організму. Саме за рахунок її він зігрівається в довгі зимові місяці. Організмом жовч використовується для перетравлення їжі. Крім того вона контролює температуру тіла. Також вона відокремлює корисні речовини, які всмоктуються в кров, а потім надходять у печінку від шкідливих, які згодом стають відходами. Також за рахунок її здійснюється регулювання потовиділення. Крім того, жовч бере участь у фарбуванні шкіри. Якщо в організмі є надлишок жовчі, то білки очей набувають жовтого відтінку. Всього ж більше 300 функцій в організмі людини виконує жовч. У літні місяці прогрівання печінки забезпечується за рахунок сонячної енергії. Це сприяє накопиченню і викиду жовчі в кров. Виниклий надлишок жовчі є наслідком неправильного способу життя. До хронічних хвороб печінки призводить застаивание жовчі в цьому органі. Вони позначаються на стані людини. Він стає дратівливою, при тому без жодного на те приводу: всмоктуючись у кров, надлишкова жовч потім розноситься по всьому організму. Для нього вона стає внутрішнім отрутою, навіть якщо рівень білірубіну в крові знаходиться на допустимому рівні. Надлишок жовчі в організмі призводить до того, що очі починають жовтіти. Зауважимо, що вони можуть ставати червоними. Головні болі в скронях є наслідком припливу крові до голови. У людини виникає озлобленість і навіть тупість. Виникають порушення в пам'яті, знижується працездатність. Крім того, поява песимістичний настрій, можливе виникнення депресії. У м'язи, кісткові тканини, суглоби, зуби, нігті, волосся, сперму жовч поширюється разом з кров'ю, приводячи до хвороб, які далекі від печінки. Неправильний спосіб життя і харчування, перебування на спеці протягом тривалого часу, постійні стреси, нервові зриви - це головні причини хвороб печінки. Крім того, до них призводять зловживання гострої, смаженої, жирної і кислої їжею, цибулею, часником, перцем, вживання несумісних продуктів. Останнє можуть усвідомити далеко не всі люди. Наприклад, про те, що їсти рибу разом з м'ясом неприпустимо, знають лише невелике число людей. Якщо згадати святкові застілля, то на столі обов'язково присутні лосось або сьомга. А м'ясо і курка переважають серед гарячих страв. Потрібно запам'ятати, що яйця не можна їсти разом з рибою, а м'ясо поєднувати з молочної. Рибу також можна вживати разом з молочними продуктами. Також не можна поєднувати м'ясо з таким гарніром, як гречка. У салат не слід нарізати огірки і помідори, оскільки помідори є кислими, а огірки - лужні. Їх взаємодія приводить до утворення солей. Вживання не дуже свіжої їжі також завдає великої шкоди печінки. Наприклад, вчорашнього борщу або залишилася з учорашнього вечері підігрітою каші. Через часті контактів людини з такими речовинами, як бензин, гас, лакофарбові вироби виникають болі в печінці. Вживання міцних алкогольних напоїв може вбити печінку. Наслідком хвороб печінки досить часто є серцево-судинні захворювання, ішемічна хвороба, гіпертонія. На перший погляд дана зв'язок не очевидна, але в деяких випадках відразу приступають до лікування серця, не перевіривши стан печінки. Гострий запах з рота, жовтяничний колір шкіри, гіркуватий присмак у роті, печія, нудота, сеча темно-жовтого кольору з різким і неприємним запахом, розлади стільця аж до проносу - це основні прояви хвороб печінки. Різке відчуття голоду, постійна спрага, свербіж шкіри в різних місцях, починаючи з зон тонкою, чутливої ??шкіри, вугри на обличчі у дорослих людей, дерматити, псоріаз - все це теж говорить про те, що з вашою печінкою щось не в порядку. Проблеми з печінкою можна запідозрити і в тому випадку, якщо у вас змінилося цветоощущение: біле здається жовтим, а жовте - зеленим. Якщо вас стала мучити нічне безсоння з виступанія поту і сердцебиениями - це сигнал звернути увагу на печінку. На можливе розлад печінки вказують і головний біль у скронях і надбрів'я. Крім цього хвороби даного органу можуть супроводжуватися випаданням волосся і брів. На шкірі може з'являтися пігментація, утворюватися папіломи, виникати задишка, судоми, ранній атеросклероз судин ніг, мозку, кишечника і серця. Також у людини може виникнути забудькуватість, запаморочення, напливають імпульсно, відчуття жару і холоду, що змінюють один одного. Намагатися жити в прохолоді, не засмагати на сонці - це загальна рекомендація для всіх людей, які схильні до хвороб печінки. Гостре і смажене потрібно буде виключити зі свого раціону. Доведеться вчитися готувати їжу на пару, варити і тушкувати, вживати тільки свіжу їжу, не залишаючи нічого на завтра. З м'яса доведеться залишити тільки нежирну варену курку і качку, козяче м'ясо, яловичину. Допускається присутність в раціоні сушеного м'яса цих сортів. Також потрібно буде відмовитися від додавання в їжу цибулі та часнику. Замість них доведеться навчитися використовувати в якості приправ гірчицю або хрін. Вони мають жовчогінну дію. Припустимо вживання овочів, які у вашому раціоні повинні бути присутніми в сирому вигляді. Тільки користь принесе вживання кисломолочних продуктів. Але вживати їх потрібно помірно. Можна солодке. Наприклад, теплий чай знімає болі в печінці. Дробовим має стати харчування при хворобах печінки. Горький, терпкий і солодкий смаки будуть корисні. Допускається комбінувати разом різні смаки. Наприклад, гірко-солодкий соус, солодко-солоний, вяжуще-солодкий. Прохолодні (35-37 градусів) ванни з додаванням рослинних відварів з багна, ялівцю, полину при хворобах печінки роблять благотворний вплив. Готувати їх потрібно таким чином: В 1 л води протягом 20-30 хвилин необхідно кип'ятити 50 г трав'яної суміші. Потім все проціджують, а потім зливають у ванну. А далі сидять в ній протягом від 15 до 30 хвилин. 1-2 рази на тиждень рекомендується робити такі ванни. Тривалість курсу складає - 5-7 ванн. Позитивний ефект від прийому даних ванн полягає в тому, що вони покращують кровообіг, знижують загострення хвороб печінки. Крім того, вони благотворно впливають на шкіру, допомагають суглобам. Температура тіла після таких ванн знижується. Також вони добре знімають стомлюваність. Снодійне, якщо у вас безсоння, приймати не слід. Кращою альтернативою йому буде 50 г гарячого молока, або склянку бульйону з козячого м'яса, або 50-100 г підігрітого червоного сухого вина. Ефективними є масажі комірцевої зони підігрітим до температури тіла кунжутним маслом. Його до того ж корисно втирати в маківку голови. В суглоби можна втирати кукурудзяна олія. Ефект від його застосування полягає в тому, що воно розсмоктує жири, зміцнює шкіру і м'язи. Людям, які схильні до хвороб печінки, я б порекомендувала скористатися наступним жовчогінну рецептом. Вам знадобиться овес, який можна придбати в зоомагазині. В 1 л води необхідно кип'ятити протягом 15 хвилин 2 ст. ложки неочищеного вівса. Потім потрібно додати 2 ст. ложки молока, а потім кип'ятити ще 2-3 хвилини. У самому кінці потрібно додати 2 ст. ложки меду. Потім все потрібно ретельно перемішати, а потім додати 2 ст. ложки меду. Потім розмішати, потім пити по 1/3 склянки 3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі протягом двох тижнів. Вживання даного відвару призводить до того, що жовч з печінки і організму викидається назовні. Щоб вивести з організму жовч, відповідно до тибетської традицією необхідно приймати відвари рослин жовтого кольору: кукурудзяного рильця, пижма, деревію, розторопші, звіробою, ромашки, безсмертника. Для приготування відвару потрібно використовувати будь-яку з цих трав. Вона готується наступним чином: на одну склянку окропу потрібно взяти 1 ст. л. сировини, потім кип'ятити протягом 1-2 хвилин, а потім пити по 1/3 дози 3 рази на день за 20-30 хвилин до їжі протягом 1 місяця. Відвари м'яти, пустирника, звіробою, сухоцвіту болотної, кореня валеріани, кореня головатеня рекомендують при підвищеній дратівливості. Для приготування відвару необхідно взяти розрізаний корінь, який потрібно буде кип'ятити протягом 5-10 хвилин в 200 мл води. Ці трави несуть велику користь, якщо пити їх перед сном. Тепер вам зрозуміло, що такий орган, як печінка виконує найрізноманітніші функції. Печінка має тісний зв'язок з серцем. У деяких випадках хвороби печінки провокують захворювання серцево-судинної системи. Про зв'язок між двома цими органами ми поговоримо більш докладно в наступних матеріалах.
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Немає коментарів:
Дописати коментар