понеділок, 8 червня 2015 р.

Бактерія сальмонела у дітей: симптоми та лікування. Коли сальмонела гине?

Сальмонела є одним з видів патогенних бактерій. Вона може міститися в м'ясі птиці, яйцях, необробленому молоці, в м'ясі тварин і воді. Її носіями і переносниками можуть також бути домашні тварини, наприклад, черепахи, дрібні декоративні гризуни і птиці. Вона, як правило, викликає харчові отруєння, але один з видів бактерій сальмонела є збудником черевного тифу, але в даний час для розвинених країн світу це винятковий випадок. Як з'являється сальмонела у дітей? Сальмонела у дітей може з'явитися в разі не дотримання правил особистої гігієни та вживання в їжу заражених продуктів. Бактерії сальмонели атакують, в першу чергу, шлунок і кишечник. У більш серйозних випадках бактерії можуть потрапити в лімфатичні шляхи, які доставляють воду і білки в кров, а також безпосередньо в кровоносну систему. Бактерії атакують всі вікові групи обох статей. Діти, літні люди і ослаблені хворі представляють певну мішень для серйозної інфекції, так само як і пацієнти з низькою кислотністю шлункового соку або регулярно приймають препарати, що нейтралізують кислоту. Які дає сальмонела симптоми? Присутність в організмі дитини сальмонели симптоми може почати давати практично відразу ж після зараження. Серед них варто відзначити: діарею без домішки крові; головні болі; спазми шлунку; нудоту і блювоту; високу температуру тіла. У разі помірної інфекції характер симптомів менш виражений зазвичай тільки рідкий стілець від двох до трьох разів на день протягом декількох днів. У більшість випадків симптоми зараження сальмонелою в легкій формі проходять через кілька днів (до тижня) без звернення до лікаря або особливого лікування, крім спокою і рясного вживання рідини. Важка форма сальмонельозу супроводжується рясною діареєю, спазмами шлунка і загальним погіршенням стану здоров'я. У таких випадках може знадобитися лікування антибіотиками після обов'язкової консультації з лікарем. Коли потрібно звернутися до лікаря? Якщо діарея триває більше 24 годин. Якщо діарея є частою та інтенсивної. Якщо у пацієнта відзначаються хворобливі спазми шлунку. Якщо в стільці присутня кров. Якщо у пацієнта температура тіла більше 38 градусів. Якщо є ознаки гепатиту жовтуватий колір шкіри або очей. Це може вказувати на проблеми з печінкою або жовчними протоками, які виводять жовч з печінки в травний тракт. Що таке зневоднення при сальмонели у дітей? Часта діарея і блювота можуть сприяти надмірному виведенню з організму рідини, солей і мінералів. Зневоднення при сальмонели у дітей відбувається в тих випадках, коли пацієнт втрачає більше рідини, ніж споживає. При випадках зневоднення завжди потрібно перебувати під наглядом лікаря, оскільки воно може бути надзвичайно небезпечним для дітей і літніх людей. Ознаки зневоднення: сухість мови або слизової оболонки ротової порожнини; суха, потріскана шкіра; підвищена спрага; темний колір сечі; відсутність або зниження виділення сечі; слабкість. Лікування сальмонели у дітей Лікування сальмонели повинно проводитися під контролем з боку лікаря. У важких випадках дітей поміщають в інфекційний стаціонар. Там проводяться заходи по зниженню інтоксикації, антибактеріальної терапії, зняттю симптомів зневоднення. При легких формах захворювання лікування сальмонели може бути проведено в домашніх умовах. При цьому всім членам сім'ї слід перевіритися на носійство цієї бактерії і дотримуватися правил особистої гігієни. Пам'ятайте сальмонела гине при високих температурах Згідно з науковими даними, сальмонела гине протягом декількох хвилин при нагріванні продукту до температури кипіння. Тому правильна кулінарна обробка продуктів може запобігти зараженню цим видом мікроорганізмів. Зверніть особливу увагу на чистоту посуду. Переконайтеся, що всі продукти піддані ретельній термічній обробці. Які основні гігієнічні правила приготування їжі? Завжди мийте руки з милом після відвідування туалету і перед приготуванням їжі. Висушуйте їх сухим рушником. Завжди мийте руки, коли переходите до приготування іншого виду їжі, наприклад з овочів на м'ясо. Це допоможе уникнути занесення бактерій з одних продуктів на інші. Перед використанням і переходом до приготування іншої їжі кухонне начиння повинна бути ретельно вимита із застосуванням спеціальних миючих засобів. Використовуйте різні обробні дошки і ножі для приготування різних продуктів. Міняйте рушники кожен день. Періть їх при температурі не менше 60 градусів. Зберігайте продукти тільки в холодильнику, при цьому приготовлену їжу кладіть над сирими, щоб сік з сирого м'яса або риби не міг потрапити на приготовлену їжу, викликаючи її бактеріальне забруднення. М'ясо, птицю і рибу не слід зберігати в холодильнику протягом тривалого часу. Як слід готувати їжу, щоб уникнути зараження сальмонелою у дітей? Єдиним ефективним способом знищення бактерій сальмонели є термічна обробка. З цієї причини дуже важливо ретельно готувати їжу. Птах завжди повинна бути запечена, прожарена або зварена. Те ж відноситься і до рубаного м'яса. Ніколи не розбивайте сире яйце в миску, в якій вже є інші продукти, використовуйте ніж для того, щоб розколоти шкаралупу. У більшості випадків сальмонела мешкає тільки в шкаралупі яєць. Тому перед вживанням їх слід ошпарити в киплячій воді протягом п'яти секунд.

Немає коментарів:

Дописати коментар